ALLIANZ: Accidentele rutiere reprezinta cauza numarul unu la nivel mondial a deceselor persoanelor tinere

7 din 100 de masini din Romania au provocat daune acoperite de RCA in 2013
noiembrie 3, 2014
Romanii nu se mai uita mai intai la pret cand cumpara o locuinta!
noiembrie 3, 2014

Un nou studiu publicat de catre ALLIANZ Center for Technology (AZT), arata faptul ca accidentele in trafic reprezinta principala cauza a deceselor in randul tinerilor, indiferent de situatia economica a tarii. Romania se situeaza pe locul 25 la nivel global, in functie de rata deceselor in trafic, raportate la 100.000 de locuitori.

Accidentele rutiere multiple provocate de soferii tineri, cu mai putina experienta, inseamna daune mai mari pentru companiile de asigurari. Acesta este si unul dintre motivele pentru care asigurarile RCA sunt mai scumpe in cazul tinerilor comparativ cu proprietarii de masini cu varste de peste 30 ani.

La nivel mondial, 31% din totalul deceselor care au legatura cu accidentele rutiere, este reprezentat de tineri si adulti tineri, cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani. Acest procent se traduce prin peste 400.000 de vieti pierdute anual, valoare ce o depaseste pe cea a deceselor persoanelor tinere, ca urmare a bolilor, folosirii drogurilor, sinuciderilor, violentei sau evenimentelor din zone de conflict.

Nivelul veniturilor – ridicat, mediu sau scazut – din tara in care are loc decesul datorat unui accident rutier nu are o relevanta foarte mare. Conform informatiilor oferite de ALLIANZ Center for Technology, ponderea tinerilor in totalul deceselor ca urmare a unui accident rutier variaza foarte putin in functie de situatia economica a tarii. Astfel, acesta se situeaza la aproximativ 31,5 % in tarile sarace, la 32% in tarile cu venituri medii si la 28,5% in tarile bogate.

O problema globala, care nu afecteaza doar tinerii

In fiecare an, aproape 1,3 milioane de oameni mor datorita accidentelor rutiere si peste 50 de milioane sunt raniti, ceea face ca siguranta in trafic sa devina o problema globala. 18 din 100.000 de locuitori isi pierd viata in accidente rutiere. Aceasta cifra plaseaza decesele ca urmare a accidentelor auto pe locul opt in lista principalelor cauze ale deceselor, conform ultimului studiu Global Status Report on Road Safety al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ultimele evolutii sugereaza ca aceasta va deveni a cincea principala cauza a deceselor pana in anul 2030, daca nu sunt luate masuri corespunzatoare.

Romania are o rata a deceselor ca urmare a unui accident rutier de 11,1 la 100.000 de locuitori. Tarile cu cele mai mari rate ale deceselor ca urmare a accidentelor rutiere sunt: Republica Dominicana (41,7), Thailanda (38,1) si Venezuela (37,2). In Statele Unite, rata deceselor este de 11,4.

ALLIANZ Center for Technology ia in considerare aceste cifre si previziuni, facand eforturi pentru a promova masuri privind siguranta in trafic. “De peste 40 de ani, AZT si-a asumat un rol activ in dezvoltarea si promovarea sigurantei in trafic si, prin cercetare si campanii de promovare, isi propune sa contribuie la crearea unor drumuri mai sigure pentru noi toti,” explica Christoph LAUTERWASSER, Directorul ALLIANZ Center for Technology.

“Indiferent daca avem de-a face cu distragerea atentiei la volan, sau cu siguranta pietonilor si a ciclistilor, ori cu aspecte ce tin de siguranta si standardele privind sistemele de asistenta a soferilor, expertii ALLIANZ Center for Technology au avut contributii importante in industria de automobile, la dezvoltarea regulilor de circulatie, precum si in alte aspecte de tin de siguranta in trafic”, a adaugat acesta.