Analiza pietei RCA din Romania comparativ cu alte state din UE

Victor Sraer: Nu vor ramane mai mult de 20 de brokeri in asigurari
noiembrie 3, 2014
7 din 100 de masini din Romania au provocat daune acoperite de RCA in 2013
noiembrie 3, 2014

Tarifele medii practicate de societatile de asigurari din Romania anul trecut pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto au continuat sa se mentina la un nivel scazut, comparativ cu alte tari, arata o analiza efectuata de UNSAR. In acelasi timp, indicatorii privind daunalitatea pe acest segment arata nevoia de consolidare a activitatii de subscriere pe segmentul RCA, astfel incat tertii pagubiti sa fie despagubiti conform legii, noteaza asociatia asiguratorilor.

In prima jumatate a anului 2014, primele subscrise pe RCA au crescut, reprezentand aproape jumatate din totalul asigurarilor generale vandute in Romania cu subscrieri cifrate la 1,39 miliarde lei (43,61% din piata de asigurari generale). Din punct de vedere al daunelor platite, RCA a generat 40% din despagubirile platite pe linia asigurarilor generale in primele 6 luni din 2014.

In ceea ce priveste, dauna medie achitate pe acest segment, in 2013, Romania se regaseste printre tarile unde acest indicator se apropie de 1.400 euro, ceea ce reprezinta o valoare medie intre tarile analizate. Frecventa daunelor a plasat tara noastra printre cele cu un numar mare de daune, cu 6,88%, ceea ce se traduce prin faptul ca, in medie, aproape 7 din 100 de masini asigurate au provocat cate o dauna.