Casele care castiga mai mult decat proprietarii. Unde s-au scumpit locuintele cu 18% intr-un an

Unde se construiesc cele mai multe case si apartamente in Romania?
noiembrie 3, 2014
Apartamentele vechi se scumpesc, cele noi se ieftinesc
noiembrie 3, 2014

Preturile locuintelor londoneze au crescut cu aproape 18% in doar un an, in conditiile in care agentiile imobiliare din capitala Marii Britanii se confrunta cu o cerere fara precedent.

Biroul National de Statistica a anuntat recent ca locuintele din Londra s-au scumpit cu 17,7% in perioada februarie 2013-februarie 2014. Per total, preturile locuintelor din Marea Britanie au avansat cu 9,1%. Exceptand Londra, avansul este de doar 5,8% pentru restul tarii, noteaza Daily Mail.

Pretul mediul al locuintelor din Londra a urcat la 458.000 de lire sterline (peste 550 de mii de euro), cu 63.000 de lire mai mult fata de anul trecut. Spre comparatie, un londonez a obtinut anul trecut, in medie, un venit brut de 35.250 de lire.

La nivelul intregii tari pretul mediu este de 253.000 de lire, cu aproximativ 200.000 de lire mai mic.

Discrepanta este chiar mai mare intre capitala si anumite zone ale tarii. De exemplu, o casa din Londra costa de trei ori mai mult decat o locuinta din nord-estul Angliei, cu o valoare de 146.000 de lire sterline.

“A cumpara o locuinta in Londra devine din ce in ce mai mult un prerogativ al celor bogati”, a remarcat Chris Walker de la Policy Exchange.

Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca exista o “cerere insatiabila” care vine atat din Marea Britanie, cat din alte tari.

O locuinta in Londra a devenit “un pilon de nezdruncinat al investitiilor” pentru multi straini, proprietatile londoneze fiind considerate o “rezerva valutara globala” sigura, a afirmat Peter Rollings, director executiv al agentiei Marsh & Parsons.

Mai mult de un sfert dintre locuintele de lux din Londra sunt vandute strainilor.

Agentiile sunt coplesite de cererea fara precedent, in timp ce ofertele sunt limitate.

“Preturile locuintelor au scapat de sub control. Cu exceptia celor cativa care se pot baza pe banca Mama si Tata, situatia de pe piata imobiliara obliga o intreaga generatie sa considere perspectiva de a avea propria locuinta un vis indepartat, fara sa conteze cat de mult muncesc sau economisesc”, a spus Campbell Robb, de la Shelter, organizatie caritabila pentru persoanele fara adapost.

Preturile locuintelor londoneze ar putea ajunge, in medie, la 500.000 de lire sterline in curand

Analistii anticipeaza ca, in acest ritm, pretul mediu al locuintelor din Londra ar putea ajunge la 500.000 de lire sterline pana la sfarsitul anului, scrie City A.M. Pretul mediu al locuintelor din Marea Britanie este cu 5% peste nivelurile de dinante de criza, in timp ce in Londra este cu 24,5% mai mare. Pe de alta parte, in Irlanda de Nord, unde piata imobiliara nu si-a revenit inca, preturile sunt cu peste 50% mai mici fata de nivelurile record atinse in 2007.

Intre iulie 2008 si octombrie 2009, faza critica a recesiunii, preturile au scazut luna de luna in Marea Britanie.