Unde stau si ce chirii platesc oamenii de afaceri straini

Infuzie de viata si lumina intr-un apartament elegant, dar pe deplin confortabil
noiembrie 3, 2014
Vacanta de iarna pe uimitoarele plaje cu nisip alb din Maldive
noiembrie 3, 2014

In ultimii doi ani, cererea venita din partea acestui segment de clienti a crescut vizibil la nivelul Capitalei.

Desi nu exista o statistica oficiala in aceasta privinta, Bucurestiul este, cel mai probabil, orasul cu cei mai multi expati din tara – straini care s-au mutat aici cu locul de munca sau diferite afaceri. Acest segment de public genereaza o parte importanta din cererea de inchirieri de apartamente de lux.

Potrivit unui studiu realizat de agentia imobiliara Nordis (specializata pe intermedieri si investitii imobiliare in nordul Capitalei), Soseaua Nordului-Herastrau este una dintre zonele preferate de oamenii de afaceri straini care activeaza in oras, acestia reprezentand o pondere de circa 85% din totalul chiriasilor. Situat langa cel mai mare parc din Bucuresti, cartierul este format in totalitate din imobile noi, de lux, construite din anul 2003 incoace; prin urmare, vilele si apartamentele disponibile la inchiriere dispun de finisaje de calitate superioara, ca si de mobilier si echipamente de ultima generatie, explica reprezentantii companiei.

Un penthouse, pana la 7.000 de euro pe luna

In ceea ce priveste chiriile practicate in zona, acestea oscileaza intre un nivel minim de 650 de euro si unul maxim de 900 de euro pe luna pentru un apartament cu doua camere, intre 850 si 2.000 de euro pe luna pentru trei camere, intre 1.100 si 3.500 de euro pe luna pentru patru camere, in timp ce, pentru o unitate locativa de tip penthouse, pretentiile proprietarilor pornesc de la 2.500 de euro si ajung la 7.000 de euro pe luna. Desi prohibitive pentru multi, aceste preturi nu reusesc sa stavileasca interesul strainilor. „In 2013 si 2014, cererea de apartamente pentru inchiriat venita din partea expatilor a crescut vizibil. Majoritatea cererilor din zona vizeaza apartamente de trei camere, cu bugete intre 1.000 euro/luna si 1.500 euro/luna. Exista insa diferente intre cele doua categorii de clienti, romani si straini. Bugetele clientilor romani sunt in jur de 1.000 de euro/luna, pentru apartamente nemobilate de trei sau chiar patru camere, in timp ce expatii au bugete cuprinse intre 1.500 euro/luna si 2.500 euro/luna”, subliniaza Emanuel Postoaca, general manager al Nordis.

Romanii prefera sa cumpere

In ceea ce priveste segmentul vanzarilor de apartamente din zona, lucrurile stau exact invers: romanii sunt cei care achizitioneaza in mod preponderent astfel de proprietati, iar clientii straini reprezinta o pondere de doar 10%. „Fata de perioada 2006-2008, cand ponderea de investitori versus cumparatori end-user era de 40%-60%, acum s-a schimbat la 20%-80%. Aceasta situatie este o rezultanta a scaderii usoare a randamentului investitiilor, ca urmare a scaderii chiriilor fata de perioada de boom imobiliar si a dorintei noastre, a romanilor, de a fi obisnuiti sa fim proprietari”, explica Emanuel Postoaca.