Victor Sraer: Nu vor ramane mai mult de 20 de brokeri in asigurari

Euroins, Astra si City Insurance au cumulat 65% din reclamatiile depuse la ASF
noiembrie 3, 2014
Analiza pietei RCA din Romania comparativ cu alte state din UE
noiembrie 3, 2014

Brokerii de asigurari vor trebui, pana la finele anului 2015, sa isi majoreze capitalul social de 10 ori, la 250.000 lei, si vor constitui, de la 1 ianuarie, fonduri proprii reprezentand 4% din primele anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro, potrivit unui proiect de norma ASF. In consecinta, Victor Sraer, managing partner Otto Broker, apreciaza ca odata cu startul anului urmator nu vor ramane mai mult de 20 de brokeri in piata de asigurari.

“As vrea sa subliniez impactul foarte grav pe care o implementare a acestor modificari in termenul stabilit l-ar avea. Mecanismele concurentiale se vor schimba dramatic si nu cred ca vor ramane mai mult de 20 de brokeri in piata. Ceea ce este grav! Si 20 sunt multi. Acest lucru inseamna un impact direct asupra consumatorului de asigurari si ar fi un drum direct catre o piata de oligopol. Solicitam ca ASF sa initieze, de acum incolo, discutii prealabile pentru astfel de proiecte care au un impact puternic asupra pietei. Cu siguranta, daca am fi avut o astfel de consultare, am fi inteles poate care sunt problemele pe care autoritatea vrea sa le rezolve. Am certitudinea ca aceste propuneri au fost facute cu buna-credinta, dar impactul negativ poate fi unul major”, a declarat Victor Sraer la un seminar UNSICAR.

In opinia sa, autoritatea ar trebui sa initieze un dialog constant cu brokerii de asigurare in materie de modificari legislative. “ASF trebuia sa ia in calcul faptul ca piata de brokeraj in asigurari este, in Romania si peste tot in Europa, o piata profund antreprenoriala si ocupata de IMM-uri. In contrast, piata asiguratorilor nu este una de IMM, dar piata de brokeraj este. Ca urmare, reglementarile din piata de brokeraj nu trebuie sa fie extrem de excesive. Pana la urma, brokerul reprezinta interesele clientilor, la fel ca si ASF, si trebuie avute in vedere masuri care intareasca acest lucru si concurenta pe piata”, a mai spus Victor Sraer.

Ce spune noul proiect de norma al ASF

“In vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca broker de asigurare si/sau de reasigurare, solicitantul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: a) sa fie persoana juridica romana a carei denumire sa nu induca in eroare publicul, in sensul crearii confuziei cu o alta entitate din orice domeniu de activitate, autorizata in Romania si sa cuprinda in mod obligatoriu sintagma “broker de asigurare”, “broker de asigurare-reasigurare” sau “broker de reasigurare”, dupa caz, in limba romana ori intr-o limba de larga circulatie internationala; b) sa aiba un capital social subscris si varsat in forma baneasca, a carui valoare nu poate fi mai mica de 250.000 lei (…)”, se precizeaza la articolul 3 din proiectul de norma.

De asemenea, la punctul 13 al articolului 7 din proiectul de act normativ se spune ca brokerul trebuie sa aiba o capacitate financiara (fonduri proprii) care in permanenta sa fie la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro. Reglementarile actuale nu prevad conditii referitoare la fondurile proprii ale brokerilor.